Camping Vespa uit Arizona

Gemaakt door Dietrich Limper om 15:12 op 9 december 2021

Toen Tom Burick ons schreef en vertelde over zijn projecten, hoefden we geen twee keer na te denken. Zijn omgebouwde oude en moderne scooters met aanhangers zijn zo cool dat we ze absoluut aan jullie moeten laten zien. En natuurlijk wilden we meer weten over de persoon die deze rijdende kunstwerken maakt. Zijn nieuwste project is een "Cabin Car Teardrop", een kleine caravan die hij aan zijn Vespa VBB uit 1962 koppelt en waarmee hij de wijde wereld intrekt - bijvoorbeeld de woestijn van Arizona. We stelden Tom een paar vragen over zijn scooters en ideeën.

Camping Vespa
Das neueste Projekt von Tom Burick steht für Freiheit, Reiselust und Abenteuer.

Tom Burick - een man en zijn liefde voor scooters

Tom, waarom vertel je ons niet een beetje over jezelf? Waar woon je en wat doe je als je geen scooters aan het bouwen bent?

Ik ben 52 jaar oud maar zie er jonger uit en woon in Mesa, Arizona. Mijn hoofdbaan is als leraar. Al mijn studenten leven met autisme. De kinderen zijn geweldig en ze leren me elke dag iets voor het leven.
Mijn vorige beroep was robotica gedurende tien jaar. Ik ben in 2000 een roboticabedrijf begonnen, heb verschillende octrooien op mijn naam staan en heb robots kunnen gebruiken in 17 landen over de hele wereld. Werktuigbouwkunde en metaalbewerking zijn mijn passies, en ik was heel blij dat ik mijn levensdroom een decennium lang kon verwezenlijken bij de robotica-onderneming. Scooters zijn een verlengstuk van deze mechanische passie, en ik hou ervan om mooie accessoires voor mijn fietsen te ontwerpen en te bouwen.

Hoe is je liefde voor Vespa en andere scooters begonnen?

Sinds ik klein was, had ik altijd een minibike, brommer of skelter. Ik hield van gemotoriseerde voertuigen. Als volwassene, ontsnapte ik aan dat alles. Te veel verplichtingen en te veel stress. Er was geen tijd meer voor plezier in mijn leven. Nadat ik meer dan vijf jaar geen vakantie had genomen, ging ik in 2002 een weekend naar het strand. Ik liep rond in de badplaats en iemand verhuurde Chinese 50cc scooters. In een opwelling, huurde ik er een voor een uur. Binnen enkele minuten viel de stress van het leven als een steen van me af. Ik voelde me zo vrij. Zo gelukkig. Het deed me denken aan weer een kleine jongen te zijn en mini-fiets avonturen te beleven. Ik was verslaafd. Ik ging naar huis en kocht een gloednieuwe Genuine Stella, die, zoals u weet, een replica was van de PX150 uit India. Sindsdien heb ik vier Stella's, twee PX150's, verschillende moderne Vespa's en momenteel een VBB uit 1962.

Hoe ben je op het idee gekomen voor de camping scooter?

Deze kleine trailer was oorspronkelijk een snel weekendproject voor mijn studenten. Ik geef les aan een kampeerclub op vrijdag en wilde mijn kinderen verrassen met een kleine schuimrubberen aanhanger waar ze in kunnen klimmen, spelen en koken in de kombuis achterin. Het idee was om de aanhanger achterop mijn Vespa VBB uit 1962 te hangen en hem als verrassing het schoolplein op te rollen.

Alte Vespa Anzeige
Das große Vorbild für Toms Version: Cabin Car Teardrop.

... met een beetje hulp van mijn vrienden

Vertel ons hoe de Cabin Car tot stand kwam. Heb je het helemaal alleen gedaan?

Ik heb veel vrienden die handig zijn en toen ik hen over het project vertelde, sprongen sommigen van hen in het geweer om te helpen. Mijn vriend Jesse hielp met het frame van de trailer. Oorspronkelijk wilde ik het frame van dun hout maken omdat de aanhanger bedoeld was als wegwerpartikel ... niets meer dan een tijdelijk speeltje voor de kinderen. Jesse is een metaaljongen, net als ik, en het was eenvoudiger, sneller en gemakkelijker om het uit aluminiumschroot te bouwen. We bouwden het frame in ongeveer drie dagen.
Mijn vriend Rob hielp ons met het maken van het CNC-bestand voor de zijkanten van de trailer. We gebruikten een oude "Cabin Car Teardrop" die ik op het internet vond als model. Onze versie is ongeveer 25% kleiner dan het origineel. Rob sneed ook de vier acryl ramen voor de trailer met zijn lasersnijder. Ik kocht platen composietschuim bij een ijzerhandel en vond een plaatselijk bedrijf dat zo vriendelijk was om het schuim gratis CNC te snijden.
Ik wilde de kleine schuimrubberen aanhanger bekleden met "Poor Man's Fiberglass" (PMF) omdat het snel en goedkoop is. PMF is niets meer dan houtlijm, canvas en latexverf op waterbasis. Ik had er geen ervaring mee, en na lang zoeken op het internet vond ik Lucy, een plaatselijke houtbewerker die een meester is in PMF. Ik ontdekte haar in een YouTube-video en tot mijn verbazing woonden we maar negen minuten van elkaar! Een klein wonder was geschied en het project kreeg een totaal andere wending.
Lucy en ik begonnen de kleine hanger in elkaar te zetten en het voelde heel speciaal. Echt bijzonder. Het was schattig en absurd. Het was een groot, grillig stuk speelgoed. De kunstenaars en ambachtslieden die bij dit project betrokken waren, waren zo getalenteerd dat de bouw van de woonwagen allesbehalve wegwerp was. Met zijn 77 kg was hij licht, maar zeer goed gebouwd. Toen we het bouwden in Lucy's garage (de garagedeur stond meestal open), stopten voorbijgangers op de stoep, staarden ons aan en stelden veel vragen. Ze glimlachten breed en eerlijk toen ze naar de kleine schuimwagen keken. Dit deed Lucy en mij ook breed glimlachen. Toen realiseerde ik me: "Dit is ZO VEEL MEER dan gewoon kinderspeelgoed. Het is een medium van vreugde en menselijke verbondenheid: "
Het was een verbondenheid waar ik het grootste deel van mijn leven naar had verlangd
.
Ik denk dat we ALLEMAAL naar zo'n soort verbinding verlangen. Toen besloot ik die kleine hanger van schuim met de wereld te delen. Ik ben een YouTube-kanaal begonnen zodat iedereen kan delen in de vreugde die deze kleine retraite te bieden heeft. Ik ben nog steeds van plan om het elke vrijdag te gebruiken bij mijn kampeerclub. Ik ben er zeker van dat de kinderen het ook leuk zullen vinden om het op het internet te zien!Wohnwagen im Bau
Ein Blick in die Werkstatt.

Wat heeft het plezier je tot nu toe gekost?

Wat de kosten betreft, ik heb nog geen totaal. Ik heb alle bonnetjes bewaard en ik ga een speciale YouTube-video maken waarin ik voor het eerst de kosten optel. Als ik moet gokken, zou ik zeggen misschien $1,500 aan onderdelen. BTW, het oorspronkelijke budget was vastgesteld op $300. Haha.

Naast de VBB, op welke scooters rijden jullie en is er een club bij jullie in de buurt?

Naast de VBB uit 1962 heb ik ook een Yamaha Morphous uit 2008 ("Yamaha Maxam" of "CP250" - red.) en een Yamaha Vino 125 uit 2007. De Morphous heeft een cilinderinhoud van 250 cc en is dus mijn wegscooter voor lange ritten. De 2007 Yamaha Vino is ook een custom build. Ik hou van de esthetiek van het midden van de vorige eeuw, dus heb ik een "fictieve bouw" gedaan en de Vino omgebouwd tot een scooter uit de jaren 1950, compleet met een kleine aanhangwagen die ik zelf heb gebouwd. Mijn droomjob zou zijn om in een echte werkplaats te werken, waar ik mooie aanhangwagens en andere op maat gemaakte voorwerpen voor vintage scooters zou kunnen ontwerpen en bouwen. Ik ben al meer dan 20 jaar geobsedeerd door scooters en dat zal niet snel veranderen.
Wat scooterclubs betreft, ben ik een zeer trots lid van de Sirens of Titan Scooter Club in Phoenix, Arizona. Wij zijn een kleine club met maar een paar leden, maar de vriendschap en kameraadschap zijn van onschatbare waarde. We rijden op een mix van oude en moderne scooters, en de meeste weekenden gaan we koffieshoppen. Jason, de oprichter van de club, is ook een kampeerder, dus er zitten genoeg scooter kampeeravonturen tussen. Hij is een geweldige kerel en een goede vriend.

Andere projecten

De camping Vespa was niet je eerste project, dat wel. Wat heb je nog meer gebouwd?

Ik ben in 2006 begonnen met het bouwen van transportaanhangers voor scooters. Mijn eerste was de rood met witte Vespa PX150 trailer. De inspiratie voor het ontwerp van de aanhangwagen werd gehaald uit kinderwagens uit de jaren vijftig, science fiction raketten uit het midden van de vorige eeuw en oude motorfietsen.
Op dat moment realiseerde ik me niet dat er ook een psychologische component zat aan het bouwen van de trailer. Mijn carrière was in die tijd erg stressvol en ik denk dat ik de cargo trailer bouwde als reactie op de stress. Ik stelde me voor dat ik deze kleine trailer inlaadde met een paar eenvoudige bezittingen en wegreed naar de zonsondergang, om nooit meer terug te keren. Ik hield van de gedachte eraan.
De vrachtaanhangwagen was erg nuttig. Ik nam hem mee naar de kruidenierswinkel, vlooienmarkten en deed boodschappen door de hele stad. Ik vond het zo leuk dat ik voor bijna elke tweewieler die ik bezat een vrachtaanhanger bouwde.

Vespas mit Anhänger
Die weiß-rote PX und die Honda Metropolitan.

De volgende aanhanger die ik bouwde was voor mijn Honda Ruckus (bij ons bekend als de "Honda Zoomer" - noot van de redacteur). Ik heb het in een militaire stijl gebouwd, passend bij de ruige look van de tweewieler. Twee weken nadat deze trailer klaar was, reed ik met de 50cc Ruckus en trailer meer dan 7.000 mijl door de Verenigde Staten en Mexico. Alleen. Het kostte me drie maanden en ik had het avontuur van mijn leven. Die reis heeft me veranderd.
Ongeveer een jaar later bouwde ik de aanhanger voor de zwarte Honda Metropolitan ("Honda CHF50" - noot van de redacteur). Met deze aanhanger op de scooter, heb ik meer dan 6.000 mijl gereisd. Deze scooter is misschien wel mijn favoriet. De strakke esthetiek en de volledig zwarte lak van de scooter en aanhanger waren prachtig. Ik heb enorme complimenten gekregen over deze ombouw.
De laatste cargo trailer die ik gebouwd heb was voor mijn 2007 Yamaha Vino 125, ik denk dat ik deze trailer rond 2017 gebouwd heb. Ik heb de Vino 125 volledig herwerkt om op een vintage scooter uit de jaren 50 te lijken. Ik heb hem tweekleurig geverfd, op maat bekleed en veel chroom toegevoegd. Sommige van de verchroomde onderdelen zijn van Amerikaanse auto's uit de jaren 1950 die ik op ruilbeurzen heb gevonden. Als u goed kijkt, ziet u aan de binnenkant van het zijpaneel van deze scooter een BMW benzineblik in bijpassende kleur.
Ik hou van mijn job als leraar, maar mijn grote droom zou zijn om deze vracht- en kampeerwagens te bouwen om van te leven. Ik heb het gevoel dat ik net begin en nog een miljoen coole ideeën heb.

Vespa PX 150
„Meine PX150 mit einem anderen BMW-Reserverad-Ersatztank vom deutschen Markt. Sie sind ästhetisch schön und haben genau die richtige Größe für einen Motorroller. Ich kaufe sie bei eBay in Deutschland und lasse sie mir in die USA schicken.“

Wat betekent een Vespa voor u?

Tijdloze vrijheid. Rijden op een oude Vespa laat me in het verleden leven. Daar hou ik van. Het verleden is al gebeurd en we kennen het resultaat. Het is eindig. Het verandert niet meer. Mezelf toestaan om in die ruimte te rijden geeft me een enorm gevoel van veiligheid. Ook ben ik een zeer mechanische jongen en ik hou ervan om een oude Vespa aan te zetten. De benzinekraan opendraaien, de choke uittrekken, de handgeschakelde versnellingsbak, de dubbele trommelremmen, het geluid en de rook van de motor... het is voor mij een meditatieve ervaring elke keer als ik rijd. Dit alles is verpakt in glorieuze vrijheid. Dat is wat de Vespa voor mij betekent.
De wereld draait om mijn scooters. Van de kleren die ik draag, tot de vrienden die ik heb, tot de hobby's die ik beoefen - alles draait om mijn scooters.

Tom, wij danken je voor je antwoorden en kijken uit naar je volgende project, waarover wij graag weer verslag zullen uitbrengen.

Laten we nu met Tom naar de Arizona woestijn gaan. Je kunt ook Duitse ondertitels krijgen op YouTube. Er is ook Hier is nog een videowaarin Tom een heerlijk Thanksgiving-diner bereidt in zijn camper.

En natuurlijk nog veel meer foto's van Tom, zijn vrienden en projecten

Camping Vespa
Dietrich Limper
Dietrich Limper

Dietrich Limper werkt als redacteur voor SIP Scootershop en schrijft ook voor lokale en nationale publicaties. Als hij niet aan het geocachen is, verdraagt hij stoïcijns de trieste escapades van Bayer Leverkusen.

×