Camping Vespa fra Arizona

Oprettet af Dietrich Limper kl. 15:12 klokken på 9. december 2021

Da Tom Burick skrev til os og fortalte om sine projekter, behøvede vi ikke at tænke os om to gange. Hans ombyggede gamle og moderne scootere med trailere er så seje, at vi absolut var nødt til at vise dem til dig. Og selvfølgelig ville vi gerne vide mere om den mand, der skaber disse mobile kunstværker. Hans seneste projekt er en "Cabin Car Teardrop", en lille campingvogn, som han spænder på sin Vespa VBB fra 1962 og kører ud i den store verden - for eksempel ud i Arizonas ørken. Vi har stillet Tom et par spørgsmål om hans scootere og ideer.

Camping Vespa
Tom Buricks seneste projekt står for frihed, rejselyst og eventyr.

Tom Burick - en mand og hans kærlighed til scootere

Tom, hvorfor fortæller du os ikke lidt om dig selv? Hvor bor du, og hvad laver du, når du ikke bygger scootere om?

Jeg er 52 år gammel, men ser yngre ud og bor i Mesa, Arizona. Mit hovedjob er som lærer. Alle mine elever lever med autisme. Børnene er fantastiske, og de lærer mig noget for livet hver dag.
Mit tidligere erhverv var robotteknologi i ti år. Jeg grundlagde et robotfirma i 2000, registrerede flere patenter i mit navn og har været i stand til at bruge robotter i 17 lande over hele verden. Maskinteknik og metalbearbejdning er mine passioner, og jeg var meget glad for at kunne realisere min livslange drøm i et årti med robotvirksomheden. Scootere er en forlængelse af denne mekaniske passion, og jeg elsker at designe og bygge smart tilbehør til mine cykler.

Hvordan begyndte din kærlighed til Vespa og andre scootere?

Siden jeg var en lille dreng, har jeg altid haft en minicykel, knallert eller gokart. Jeg elskede motoriserede køretøjer. Som voksen kom jeg væk fra alt det. Der var for mange forpligtelser og for meget stress. Der var ikke mere tid til sjov i mit liv. Efter ikke at have været på ferie i over fem år, tog jeg til stranden i en weekend i 2002. Jeg gik rundt i strandbyen, og nogen udlejede kinesiske 50cc scootere. I et indfald lejede jeg en i en time. I løbet af få minutter faldt livets stress som en sten. Jeg følte mig så fri. Så lykkelig. Det mindede mig om at være en lille dreng igen og have små cykeleventyr. Jeg var solgt. Jeg tog hjem og købte en helt ny Genuine Stella, der som bekendt var en kopi af PX150 fra Indien. Siden da har jeg ejet fire Stellaer, to PX150, flere moderne Vespaer og nu en VBB fra 1962.

Hvordan fik du idéen til campingscooteren?

Denne lille trailer var oprindeligt et hurtigt weekendprojekt for mine elever. Jeg underviser i en campingklub om fredagen og ville gerne overraske mine børn med en lille skumtrailer, hvor de kunne klatre rundt, lege og lave mad i kabyssen bagi. Tanken var at sætte traileren bag på min Vespa VBB fra 1962 og rulle den ind i skolegården som en overraskelse.

Gammel Vespa-reklame
Det store forbillede for Toms version: Cabin Car Teardrop.

... med lidt hjælp fra mine venner

Fortæl os, hvordan Cabin Car blev skabt. Har du lavet det hele selv?

Jeg har mange venner, der er handy, og da jeg fortalte dem om projektet, sprang nogle af dem til for at hjælpe. Min ven Jesse hjalp med rammen til traileren. Oprindeligt ville jeg bygge rammen af tyndt træ, fordi det var meningen, at traileren skulle være til engangsbrug ... ikke andet end et midlertidigt legetøj til børnene. Jesse er en metalfyr ligesom mig, og det var nemmere, hurtigere og lettere at bygge den af aluminiumsskrot. Vi byggede rammen på omkring tre dage.
Min ven Rob hjalp os med at lave den originale CNC-fil til siderne af traileren. Vi brugte en gammel "Cabin Car Teardrop", som jeg fandt på internettet, som model. Vores version er ca. 25 % mindre end originalen. Rob skar også de fire akrylvinduer til traileren ud med sin laserskærer. Jeg købte plader af kompositskum i et byggemarked og fandt et lokalt firma, som tilbød at CNC-skære skummet gratis.
Jeg ville beklæde den lille skumtrailer med Poor Man's Fibreglass (PMF), fordi det er hurtigt og billigt. PMF er ikke andet end trælim, lærred og vandbaseret latexmaling. Jeg havde ingen erfaring med det, og efter en lang søgning på internettet fandt jeg Lucy, en lokal træarbejder, som er en mester i at bruge PMF. Jeg opdagede hende i en YouTube-video, og til min forbløffelse boede vi kun ni minutter fra hinanden! Et lille mirakel var sket, og projektet tog en helt anden retning.
Lucy og jeg begyndte at samle det lille vedhæng, og det føltes meget specielt. Virkelig specielt. Det var bedårende og absurd. Det var et kæmpe, finurligt stykke legetøj. De kunstnere og håndværkere, der var involveret i dette projekt, var så talentfulde, at konstruktionen af traileren var alt andet end engangsarbejde. Med sine 77 kg var den let, men ekstremt velbygget. Da vi byggede den i Lucys garage (garageporten var åben det meste af tiden), stoppede forbipasserende op på fortovet, stirrede på os og stillede en masse spørgsmål. De smilede bredt og oprigtigt, når de kiggede på den lille skumtrailer. Det fik også Lucy og mig til at smile bredt. Det var der, det gik op for mig: "Det her er SÅ meget mere end bare et stykke legetøj til børn. Det er et medie for glæde og menneskelig forbindelse."
Det var en forbindelse, jeg havde længtes efter det meste af mit liv. Jeg tror, at vi ALLE længes efter den slags forbindelse. Det var der, jeg besluttede at dele det lille skumvedhæng med verden. Jeg startede en YouTube-kanal, så alle kunne få del i den glæde, som dette lille fristed har at tilbyde. Jeg har stadig planer om at bruge det hver fredag i min campingklub. Jeg er sikker på, at børnene også vil elske at se det over hele internettet!

Campingvogn under opbygning
Et kig ind i værkstedet.

Hvor meget har det sjove kostet dig indtil videre?

Hvad angår omkostningerne, har jeg ikke et samlet tal endnu. Jeg har gemt alle kvitteringerne, og jeg vil lave en særlig YouTube-video, hvor jeg lægger omkostningerne sammen for første gang. Hvis jeg skulle anslå, ville jeg sige måske 1.500 dollars i dele. I øvrigt var det oprindelige budget sat til 300 dollars. Haha.

Hvilke scootere kører du på ud over VBB, og er der en klub i nærheden af dig?

Ud over VBB'en fra 1962 har jeg også en Yamaha Morphous fra 2008 ("Yamaha Maxam" eller "CP250" - red.) og en Yamaha Vino 125 fra 2007. Morphous'en har en slagvolumen på 250 cc og er derfor min landevejsscooter til lange ture. Yamaha Vino fra 2007 er også en specialbygget cykel. Jeg elsker æstetik fra midten af århundredet, så jeg lavede en "fictional build" og forvandlede Vinoen til en scooter fra 1950'erne, komplet med en lille trailer, som jeg selv byggede. Mit drømmejob ville være at arbejde på et rigtigt værksted, hvor jeg kunne designe og bygge smarte trailere og andre specialbygninger til vintage-scootere. Jeg har været besat af scootere i over 20 år, og det kommer ikke til at ændre sig lige foreløbig.
Hvad angår scooterklubber, er jeg et meget stolt medlem af Sirens of Titan Scooter Club i Phoenix, Arizona. Vi er en lille klub med kun få medlemmer, men venskabet og kammeratskabet er uvurderligt. Vi kører på en blanding af vintage og moderne scootere, og de fleste weekender tager vi på cafétur. Jason, grundlæggeren af klubben, er også en campingfyr, så der er masser af scootercampingeventyr indimellem. Han er en vidunderlig fyr og en god ven.

Andre projekter

Men camping-Vespaen var ikke dit første projekt. Hvad har du ellers bygget?

Jeg begyndte at bygge transporttrailere til scootere i 2006. Min første var den røde og hvide Vespa PX150-trailer. Inspirationen til trailerens design var barnevogne fra 1950'erne, science fiction-raketter fra midten af århundredet og gamle motorcykler.
På det tidspunkt var jeg ikke klar over, at det også havde en psykologisk komponent at bygge traileren. Min karriere var meget stressende på det tidspunkt, og jeg tror, at jeg byggede lastvognen som en reaktion på stressen. Jeg forestillede mig, at jeg læssede denne lille trailer med et par enkle ejendele og kørte ud i solnedgangen for aldrig at vende tilbage. Jeg elskede tanken om det.
Lastvognen var ret nyttig. Jeg tog den med til købmanden, på loppemarkeder og brugte den til at køre ærinder i hele byen. Jeg var så glad for den, at jeg byggede en ladtrailer til næsten alle de tohjulede, jeg ejede.

Vespaer med trailer
Den hvide og røde PX og Honda Metropolitan.

Den næste trailer, jeg byggede, var til min Honda Ruckus (lokalt kendt som "Honda Zoomer" - red.). Jeg byggede den i en meget militær stil for at matche motorcyklens robuste look. To uger efter at jeg havde færdiggjort traileren, kørte jeg 50cc Ruckus og trailer over 7.000 miles på tværs af USA og Mexico. Alene. Det tog mig tre måneder, og jeg havde mit livs eventyr. Den tur forandrede mig.
Cirka et år senere byggede jeg traileren til den sorte Honda Metropolitan ("Honda CHF50" - red.). Jeg har kørt over 10.000 km med denne trailer på min scooter. Denne scooter er måske min favorit. Den rene æstetik og den helt sorte lakering af scooteren og traileren var smuk. Jeg har fået masser af komplimenter for denne ombygning.
Den sidste trailer, jeg byggede, var til min Yamaha Vino 125 fra 2007. Jeg tror, at jeg byggede denne trailer omkring 2017. Jeg lavede Vino 125'eren helt om, så den lignede en vintage-scooter fra 50'erne. Jeg malede den i to farver, specialpolstrede den og tilføjede masser af krom. Nogle af kromdelene kom fra amerikanske biler fra 1950'erne, som jeg fandt på byttemarkeder. Hvis du kigger godt efter, kan du se en farvematchet benzindunk til BMW reservehjul, der er fastgjort på indersiden af benpanelet på denne scooter.
Jeg kan godt lide mit job som lærer, men min store drøm ville være at leve af at bygge disse last- og campingvogne. Jeg føler, at jeg kun lige er kommet i gang og har en million flere seje idéer.

Vespa PX 150
"Min PX150 med endnu en BMW reservehjulstank fra det tyske marked. De er æstetisk smukke og har den helt rigtige størrelse til en scooter. Jeg køber dem på eBay i Tyskland og får dem sendt til mig i USA."

Hvad betyder en Vespa for dig?

Tidløs frihed. At køre på en gammel Vespa lader mig leve i fortiden. Det kan jeg godt lide. Fortiden er allerede sket, og vi kender resultatet. Den er endelig. Den forandrer sig ikke længere. At give mig selv lov til at rejse i dette rum giver mig en enorm følelse af sikkerhed. Jeg er også en ekstremt mekanisk fyr, og jeg ELSKER den måde, man skal tænde for en gammel Vespa på. At tænde for benzinhanen, trække chokeren ud, den manuelle gearkasse, de dobbelte tromlebremser, lyden og røgen fra motoren ... det er en meditativ oplevelse for mig, hver gang jeg kører. Alt dette er pakket ind i en vidunderlig frihed. Det er det, Vespaen betyder for mig.
Verden drejer sig om min scooter. Fra det tøj, jeg har på, til de venner, jeg har, til de hobbyer, jeg dyrker - alt drejer sig om mine scootere.

Tom, tak for dine svar, og vi ser frem til dit næste projekt, som vi med glæde vil rapportere om igen.

Men nu tager vi af sted med Tom til Arizonas ørken. Du kan også slå tyske undertekster til på YouTube. Der er også her er en anden videohvor Tom tilbereder en lækker Thanksgiving-middag i sin camper.

Og selvfølgelig mange flere billeder af Tom, hans venner og projekter

Camping Vespa
Dietrich Limper
Dietrich Limper

Dietrich Limper arbejder som redaktør for SIP Scootershop og skriver også for lokale og nationale publikationer. Når han ikke geocacher, nyder han Bayer Leverkusens fantastiske narrestreger.

×